HTML

Ez is megvolt

Hölgyeim és uraim, íme a hatszázhuszonnyolcezredik kultúrblog, "Ez is megvolt" címmel! Köldöknézés, magaskultúra, akadémikus jellegű filozofálgatás kizárt. Rövidebb-hosszabb leírása mindannak, amivel az amúgy roppant csekély szabadidőmet eltöltöm. Könyvek, filmek, sorozatok, zene.

Linkblog

ROVATOK

Tévészakácsok
Rob Rainford

Fringe

2008.06.21. 17:56 Before

Ahogy írtam is a nagy önismereti postban, nem szoktam sorozatokat epizódonként nézni. Ezzel viszont mégis bepróbálkoztam, annyira nagy volt a hype körülötte. Adott ugye a készítő neve, akit manapság kisebbfajta sorozatistenségként szokás tisztelni, aki napjaink legvitatottabb, de kétség kívül legnagyobb hatású sorozatát, a Lostot is jegyzi: JJ Abrams.

A tavasszal bejelentett Fringe sokak szerint a Fox idei nagy dobásának ígérkezik,  így érthető, hogy a kikerült bevezető epizódot igen sokan megnézték. Az már kevésbé érthető - legalább is számomra - hogy mire fel a nagy lelkesedés. A trailer még érdekesnek tűnt a maga két percében, misztikusan kihalt repülőgép, őrült tudós, FBI-nyomozás, stb. Erre csorog a nyál, tudjuk régóta. Maga a bevezető rész (film?) viszont hiteltelen, elnagyolt és rettentően B-szagú. Nem mondom, hogy egy az egyben élvezhetetlen, de túl sok okát nem látom az egésznek. A címe lehetne Fringe - De minek? is nyugodtan.

Történet, minden látszat ellenére nincs, különösképpen pedig olyan nincs, ami miatt az ember nézni szeretné tovább. Nézzük csak vázlatosan:

Egy repülőgépen nyit a történet, az egyik (szemlátomást cukorbeteg) utasnak rohama van, gyorsan bead hát magának egy adag inzulint. Jobban nem lesz, ezért elindul a mosdó felé, a légikísérő utána, próbálja visszaültetni. Az utas megfordul és - húúúú - azt látjuk, csupa vér, a bőre pedig nyálkás rétegben foszlik le róla. Mindenki sikoltozni kezd, ahogy illik, a betegség(? fertőzés?) villámgyorsan terjed. A másodpilóta (a rutintalan barma) kinéz a pilótafülkéből és fél percen belül ő is leolvad, annyira, hogy még az álla is leesik. Aham. A gép végül leszáll, autopilótával, a hatóságok pedig vizsgálódni kezdenek. A gépre fellépő védőruhás ember kezében lévő lámpa (érthetetlen, miért nem megy a gépen a világítás) fénycsóvája átvilágít egy padlón ülő holttestet: egy csontváz az egész, amit átlátszó bőrréteg fed, amúgy tök üres. (Jó kérdés, hova tűntek a cuccok az emberből...)

Na, elindul a nyomozás, de sok értelme annak sincs, hiszen semmi nyom. A főszereplő egy kicsit agresszívkutya-fejű szőke csaj, aki egy kollegával kavar, persze titokban, a gonosz szabályzat miatt. Mit ad isten, pont kettejüket küldik ki egy nyilvávalóan használhatatlan nyomot leellenőrizni (a főnök utálja a csajt, biztos mert okos és szép). De hohóóó, micsoda sosem látott fordulat, az ügy kulcsa éppen azon a helyszínen, egy raktártelepen található. Hőseink még gyorsan bevallják egymásnak, hogy nem csak kúrni járnak össze, de "szejetlek is béjbe", aztán beindul a nyom, mint speedes hörcsög a mókuskerékben. Természetesen a raktárakban egy komplett laborrendszert találnak, plusz egy nagggyon gyanús faszit, meglepetésre magát a cukorbeteg hullát a gépről. Azannya. Sok időnk mégsincs a csodálkozásra, mert a gyanúsított személy ellenállást tanúsít, egy kis kergetőzést követően hímnemű hősünkre robbantja az egész telepet. 

Persze ő ebbe nem hal bele, csak majdnem, bónuszként viszont kap a nyakába valami titokzatos vegyszert, ami a repülő utasaival is végzett. Persze ő sok Danone Aktíviát fogyaszt, ezért rá nincs olyan nagy hatással: csak kicsit áttetszővé válik, meg haldoklik, de amúgy jól van. Persze a főhősnő most aztán kimutatja foga fehérjét, eddig csak kétszázvalahány ember halt bele egy nyilvánvalóan borzasztóan virulens fertőzésbe, de most hogy a friss kolbász élete a tét, egyből nagyon odateszi magát, előás valami dokumentumot amiben egy ezer éve leírt tudóst említenek, aki hasonló témával foglalkozott. Ja, most diliházban van. Sebaj, elmegy a fiáért (mármint az őrült faszi fiáért), és annak éppen szárba szökkenő karrierjét a sárba taposva, odazsarolja apuhoz (magától baromira nem menne), mert hogy az öreg majd csak vele lesz hajlandó beszélni. Hát, ebből ugyan konkrétan egy szó nem igaz, mert az öreg ugyan szeretné a fiával kicsit ápolni a vérségi kapcsolatot, de az csak beugat neki folyton, értelme meg az egésznek semmi, mert szőrmők tudósunk amúgy is beszédes fajta. (Hiába no, kellett még egy sármos faszi a sorozatba.)

Nem húznám tovább, előássák az öreg régi laborját, berendezik nagyon fontos dolgokkal, mint például többezer liter oldat, meg egy tehén, plusz néhány asszisztensnek látszó tárgy. Kiderül, hogy az öreg nagy voodoo-mester, képes közvetlen agyi kapcsolatot kialakítani emberek között (ehhez feltétlenül fekete színű fehérneműre kell vetkőzni!), de még a halottakkal is el tud társalogni pár órával a halálukat követően. A főszereplő csajt, meg az átlátszó kanját össze is drótozzák gyorsan, ahol némi ölelkezést követően kiderítik, hogy a robbantó a gép egyik utasa volt. Rejtély a javából, amíg (kb két percen belül) ki nem derül, hogy ezek bizony ikertesók és a robbantós tesó akarta ilyen módon kinyírni a repülőgépes tesót (plusz 1-2 rejtélyes motíváció). ÁÁÁ. Valaki lőjön főbe.

Bekúszik még a képbe egy überdurvaszor kurvanagy cég, akik nyilvánvalóan csúnya nagy kavarásokat csinálnak a háttérben, hiszen anélkül nem lenne érdekes a sokszáz milliárd dolláros forgalom, aztán az is, hogy a csaj FBI-os főnöke nem is utálja, sőt új munkát ajánl neki, mert bizony sok ilyen rejtélyes eset van ám, és akkor lehetne nyomozni jól, meg ügyesen. Úristen, honnan van a sablonkönyv??? A tudósunk nagyon ügyes, bebizonyította, hogy hiába volt tizenegynéhány évet elmegyógyintézetben, képes egy kedves szóra újra normalizálódni, és különben is zseni, hiszen az átlátszó embert is megszereli és majd biztos minden rejtélyes esetnél bevet egy kis haragos nézéssel elegy technoblablát, ezért megtartják.

Azért hagytam még pár fantasztikus fordulatot annak is, aki eseteg mégis nézni szeretné a sorozatot, gondolom a következő nagy eset az lesz, hogy megkeresik Pumuklit egy festékszóró-pisztollyal.

Még hogy az új X-akták, könyörgöm...

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat pilot fringe

A bejegyzés trackback címe:

https://ezismegvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr69532491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása