HTML

Ez is megvolt

Hölgyeim és uraim, íme a hatszázhuszonnyolcezredik kultúrblog, "Ez is megvolt" címmel! Köldöknézés, magaskultúra, akadémikus jellegű filozofálgatás kizárt. Rövidebb-hosszabb leírása mindannak, amivel az amúgy roppant csekély szabadidőmet eltöltöm. Könyvek, filmek, sorozatok, zene.

Linkblog

ROVATOK

Tévészakácsok
Rob Rainford

Rob Rainford - Licence to Grill

2008.06.26. 22:25 Before

Ez az ember egy bestiális gyilkos! Szemrebbenés nélkül, vigyorogva tűri, ahogy az emberek sorra halnak éhen a képernyők előtt. Aki nem éhen hal, az a kiszáradástól végzi be, egyszerűen elcsorog a nyála.
Hogy elegánsan nagyképű legyek, ihol megindítom legújabb - és egyben első tematikus - rovatomat a tévészakácsokról. Sorra veszem majd az ismert és kevésbé ismert főzős sztárjainkat, Jamietől Nigelláig. 
Elsőként hadd mutassam be a Magyarországon nyilván gyakorlatilag teljesen ismeretlen Rob Rainfordot. Robról elsősorban azt érdemes tudni, hogy igen jókiállású férfi, aki Kanadában él egy nagyon szép házban, aminek a kertjében egy kellemes úszómedence is található, valamint mániákusan meggrillez mindent, ami a keze ügyébe kerül.

Neki teljesen mindegy, hogy egy óriási oldalas, vagy éppen kivájt ananászban főtt kókusztejes ráklevesről van szó, a lényeg, hogy duruzsoljanak a grillek. Apropó grillek. Rob kertjében egy kisebb családi autó értékű grillpark található, a hatalmas előkészítősziget (természetesen egy jó nagy nyitott grillráccsal a mártások megfőzéshez) mellett még 2-3 Napoleon grillező szolgálja a különböző fogások változatos elkészítését.  Sajnos  ma már leginkább csak a modern, rozsamentes acélból készült típusok kaphatók,  a műsorban szereplő fekete színű készülékek sokkal elegánsabbak. Természetesen szükség is van ennyi mindenre, mert minden adásban legalább két étel készül, általában különféle sütési módokkal és hőmérsékletekkel. 

Az adások felépítése mindig ugyanazt a sémát követi: egy-egy esemény alkalmából Robhoz vendégek érkeznek, ő pedig káprázatos grillkajákkal kábítja őket. Szegény fejletlen kanadaiaknak nem telik fára, meg szénre, ezért hát gázzal kénytelenek grillezni, de rácsok alá egyébként tehető szénkosár is, a füstölést pedig kis alufóliába csomagolt  faforgács-kupacok lassú szenesítésével oldják meg. Ehhez mindenféle faforgács (a bükktől a cseresznye és almafáig) kapható, természetesen minden húsfajtához más és más illik.

Ahogy már említettem, Rob mindent meggrillez, zöldség, gyümölcs, hal, madár, és mindenféle négylábú teremtmény a rácsokon végzi, persze alapos előkészítés, pácolást követően. Nem mondanám, hogy minden adását láttam, igen komoly munkába került a neten ősszevadászni őket, de a látottak alapján azt mondanám, Rob specialitása a lassú sütés. Ehhez általában sertésbordát (na, ne a magyar henteseknél megszokott izére tessék itt gondolni!), császárhúst, báránycombot készít elő nagy gondossággal, különbőző - néha meglepő - pácokban érlelve, majd füstölőcsomaggal súlyosbított, 100-110 fokos, lezárt grillben süti őket 4-5-6 órán keresztül. (Itt azért jól látszik az amúgy kissé sterilnek tűnő gázgrill előnye, hiszen ilyen hosszú időn keresztül, ilyen pontos hőmésékletet egy fa-, vagy széntüzelésű alkalmatossággal nehezen tudnánk biztosítani.)
Sütés közben nem általja mutogatni a husokat, amint a folyamatosan újra, meg újra rájuk kent "glaze" lágyan rotyog a felszínükön. Ilyenkor az ember már méretes szénlapátokat vízionál, amivel a szakács fejét csapkodná legszívesebben cserébe a sok-sok vizuális kínzásért.

Rob kellemes modorú, kedves, vidám ember, szépen és nagyon jól érthetően beszél angolul, valahogy még a zöldségek felszeletelése is szemlátomást lazasággal és elégedettséggel tölti el. Egyértelműen látszik, hogy élvezi, amit csinál, amivel persze szintén csak a mi kínjainkat fokozza. A felhasznált alapanyagok, fűszerek és kiegészítők zöme minden további nélkül kapható idehaza, maximum néhány speciálisan amerikai termékhez kell valami helyettest keresni. Kérdés persze, hogy az antibiotikummal és egyéb húshozam-fokozókkal vizes péppé hízlalt jó magyar sertések darabkái mennyire hajlamosak olyan szépen, zsírtól csöpögően megpirulni, mint az újvilágban nevelkedett rokonaik. A műsor - számunkra - legnagyobb gyengéje a túl sok eszköz használata, nem valószínű, hogy a magyar kertekben és teraszokon is párosával állnak a szupergrillek, de némi kreativitással és racionalizálással azért sok minden reprodukálható a bemutatott ételekből.

Ha valakit bővebben érdekel:
A food tv idevágó honlapja, receptekkel
Napoleon Grills 

Szólj hozzá!

Címkék: tévé műsor to grill licence napoleon rob tévészakács főzős rainford

A bejegyzés trackback címe:

https://ezismegvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr73541306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása