HTML

Ez is megvolt

Hölgyeim és uraim, íme a hatszázhuszonnyolcezredik kultúrblog, "Ez is megvolt" címmel! Köldöknézés, magaskultúra, akadémikus jellegű filozofálgatás kizárt. Rövidebb-hosszabb leírása mindannak, amivel az amúgy roppant csekély szabadidőmet eltöltöm. Könyvek, filmek, sorozatok, zene.

Linkblog

ROVATOK

Tévészakácsok
Rob Rainford

Traveler

2008.06.19. 22:43 Before

Egy általános észrevétellel kezdeném. Amennyiben hatalmamban állna, törvényileg szabályoznám a tévétársaságok sorozatkészítési felelősségét. Mindenféle komoly, szigorú retorziókkal büntetném azokat a döntéshozókat, akik egy sorozat berendelés után képesek azt kinyírni, legtöbbször a történet kellős közepén. A nézők fizetnek a sorozatokért, az idejükkel, a reklámok megnézésével, adott esetben akár előfizetéssel is. A moziba járók is joggal háborodnának fel, ha a film közepén abbahagynák a vetítést, mondván, hogy a film nem szokott különösebben tetszeni a nézőknek, ráadásul mindig csak fél házzal fut, ezért nem éri meg a teljes kópiát lemásolni.
Az se kellemes, ha egy olyan sorozat szűnik meg, aminek részei lazán, vagy akár csak a szereplők által vannak kapcsolatban egymással, de egy folyamatos történetet elmesélő, úgynevezett szerializált, vagy az erősen metaplotos sorozat esetén ez különösen felháborító.


Ilyen sorozat a Traveler is.

Az egyszeri Traveler-néző mégis szerencsének mondhatja magát, hiszen a sorozat rögtön indulásakor cancel-érett lett a nézettségek alapján, így a készítők felkészülhettek a Nagy Kaszás eljövetelére és annak ellenére, hogy csak 8 részt ért meg, kedvencük mégis megadja a lezártság érzését. Persze amúgy sorozatos módon, rengeteg kérdést és szálat nyitva hagyva, de legalább nem egyszerűen csak abbamaradt.
Induláskor különösen nagy hype előzte meg a Travelert, mindenki éltette a pilot epizódot. Ehhez képest rám nem igazán tett túl nagy hatást, rögtön a nyitójelenet nagyon zavaró, ahogy egy nagy rohanással kezdődik, ami másfél perc után egy "előző nap" típusú időugrásba torkollik. Az első 90 másodperc nehezen követhető kapkodása után abszolút rombolja az éppen kialakulóban lévő hangulatot, annyira, hogy valahogy az egész pilotra rányomja a bélyegét.
A főszereplők ránézésre huszonsok éves, posztgraduális képzést épp elvégző fiatalok, akik mielőtt belevetnék magukat a szürke hétköznapokba bulizni akarnak még egy utolsót. Hogy valakinek ennyi idősen miért számít bulinak, ha egy múzeumban görkorcsolyázással bosszanthatja a nézőket, meg az őrséget, ne boncolgassuk, a sorozat folyamán elég sok hasonló előrángatott szituációt láthatunk, amik szükségesek a cselekmény gördítéséhez. Hármuk közül ketten felhúzzák tehát a görkorit, míg a harmadik meg hátra marad kamerázni. Legalább is úgy néz ki. Hőseinket hamar kergetni kezdik a biztonságiak, majd megszólal a tűzriasztó és az így felbolydult tömegen keresztülfurakodva kimenekülnek az épületből. Mközben a kijelölt találkozási ponton várakoznak, a harmadik felhívja őket, majd, amikor megerősítik, hogy kijutottak az épületből, hirtelen óriási robbanás rázza meg a múzeumot. Hőseink ekkor kezdenek rohanni (amit már láttunk a film legelején), a szállodájukba visszaérve őrülten keresik a hiányzó harmadikat, de az nincs sehol. Ráasásul nem csak ő hiányzik, de minden csomagja is eltűnt. A tévében közben a rekordgyorsasággal elővarázsolt biztonsági felvételeken a két srácot mutatják, amint rémült fejjel, hátukon hátizsákkal próbálnak kitolakodni a kijáraton, a dolog egyértelmű: őket tartják a robbantóknak.
Első percekben még győzni látszik a realitás, az értelmesebbik fel is hívja az FBI-t, hogy semmi közük a robbantáshoz, akik persze bemérik a telefont és máris szirénázó kocsihad indul az elfogásukra. A srácok a bent maradt társukért aggódnak, mert ő aztán majd igazolja, hogy ártatlanok (???) ezért a szövetségieknek is folyton Will Traveler nevét emlegetik. Csakhogy Will eltűnt, sőt, a későbbi részek során egyre inkább úgy tűnik, soha nem is létezett.
Mindeközben a másik gyerek egy hívást kap az apjától (aki gyakorlatilag kidobta otthonról és két éve nem is beszéltek), hogy látta a tévében és eszükbe ne jusson a rendőrségre menni, mert az neki (!!!), mármint apunak nagyon rossz lesz. Megint egy ostoba, átgondolatlan megoldás, de hát a sorozatnak arról kell szólnia, hogy a fiúk menekülnek (és közben megpróbálnak Traveler nyomára bukkanni), tehát ott hagynak csapot-papot és lelépnek. Értelme persze nulla, de gyorsan kitalálják, ha be tudják bizonyítani, hogy Will Traveler ott volt velük (vagy éppen létezett egyáltalán), akkor menten ártatlannak tartják majd őket.
Nem sokkal később mégis úgy tűnik, nem volt annyira rossz ötlet a menekülés, mert nemsokára ugyan elkapják őket, de az elszállításukat végző ügynök hirtelen megpróbálja megölni őket, ám ekkor közbelép egy titokzatos segítő és a fiúk eltűnnek, immár annak biztos tudatában, hogy valami naaaagy csúnyaság van a háttérben és senkiben sem bízhatnak.
 
Nem igazán mesélném tovább a sztorit, nem is lenne értelme, mivel elég aprólékos, a fiúk menekülnek, az FBI kergeti őket, hol közelebb jutva hozzájuk, hol csak a nyomukban kullogva. Ők pedig továbbra is próbálják a vékony nyomokat követni. A sorozat egyébként, ha az ember túl tudja magát tenni a gyakran vérforralóan butuska nyomültetési módszereken, kimondottan kellemes, aféle szellemi rágógumi, aminek befogadásához nem szükséges (sőt!) jelentős agyműködési, de nem is passzíroz a székbe. A figurák kedvelhetők, bár kissé egysíkúak és sablonosak. A két főszereplő hullámzóan teljesít, főleg a Tyler Fog-ot játszó Logan Marshall-Green, aki jellemzően csak sodródik, bár nehéz megítélni, hogy ez mennyire a szerepének köszönhető és mennyire a srác színészi kvalitásainak.
Mint ahogy az az ilyen sztoriktól várható, hőseink egyre újabb és újabb szálakat fedeznek fel, amik egy széleskörű összeesküvésre mutatnak. Sajnos az ilyen összeesküvős történetek fő gyengesége persze itt is előjön, ahogy tisztázódni látszik a kép, sok eredetileg fontosnak és nagyszabásúnak tűnő részlet válik visszamenőleg érthetetlenné, túldimenzionálttá és túlbonyolítottá. A nyolcadik epizód végén azért kapunk egy jobbára kerek lezárást, bár, mint az elején említettem, ez inkább csak ablakot nyit a háttérben húzódó igazán hatalmas és gátlástalan összeesküvésre, de a dolog elfogadható.
 
Még nagyobb szerencse, hogy a sorozat készítője, David DiGilio elmeséli a tervezett teljes sztorit, fellebbenti a fátylat a legtöbb rejtélyről és röviden elmeséli, merre is ment volna tovább a négy évadosra tervezett sorozat.
Innentől kezdve abszolút spoileres az írás, tehát csak az olvassa, aki látta a sorozatot és érdeklik a további részletek. Az angolul tudók számára ajánlom DiGilio blogbejegyzését, én magam is csak onnan próbálom röviden összefoglalni a lényeget.
Az első évad annak ellenére, hogy 13 helyett csak 8 részes lett, vélhetőleg a teljes történetet tartalmazza, amit az első évadban el akartak mesélni. Megtudjuk, hogy Will Traveler egy nemzetbiztonsági beépülő kém, aki két éve egy meghatározott céllal lett a fiúk lakótársa - és barátja, amiből aztán a bonyodalmak adódtak. A dolog hátterében egy "negyedik ág"-nak nevezett (természetesen szupertitkos) társaság áll, akik egy az összes hatalmi ág fölötti hatalmat képeznek, ők a valódi hatalom birtokosai, az USA látszólagos demokratikus berendezkedése csupán álca.
A merénylet célja a nemzet páníkba taszítását szolgálta elsősorban, másrészt pedig annak a bizonyos festménynek a megsemmisítését, amit Will az utolsó pillanatban kivágott a keretéből, mielőtt a bomba felrobbant. Ennek az az oka, hogy a festményen, ami a függetlenségi nyilatkozat aláírásakor készült, látható öt olyan ember, akik nem nem szerepelnek a nyilatkozat aláírói között, viszont ők a "negyedik ág" alapítói. És így bő kétszáz év után biztos lebuknának a festmény miatt, tehát vesznie kell. Említettem már a buta, hajánál fogva előrángatott húzásokat?
Az első évad végére a fiúk újra egymásra találnak, rájönnek, hogy milyen dolgok húzódnak a háttérben, a második évad pedig a festmény nyomán indul tovább. Na, ezt a részt kimondottan bántam, hogy nem láthatom, egy amolyan davinci-kódos, nemzet aranyás "nyomkövetős-megfejtős" évad lett volna belőle. Tervek szerint a második évadban Tylert kinyírta volna a saját tesója, így talán érthető, miért volt annyira halvány a szerepe az elsőben. A továbbiakban Will és Jay együtt nyomoznak, eljutnak az ovális szobába is, majd Will önfeláldozása és halála révén Jay pedig kiborítja a bilit, a rossz elnyeri méltó büntetését, stb.
Ha hozta volna az első évad szinvonalát, szívesen megnéztem volna az egész sorozatot, bár csak aféle könnyed háttértévézés gyanánt, a sztoriban nem volt annyi potenciál, ami egyedivé és igazán élvezetessé tette volna. Kifejezetten irritáló például a Kim-szál, akit az utolsó részben ugye lesittelnek, Jay egy egész évadon keresztül szenvedett volna, hogy "közel jusson hozzá" és kiszabadítsa (gondolom), a csaj meg szenved, de kitart a hitében. Hát kösz. Ezt hagyjuk meg a csacska angyalnak, az ilyen szar időhúzás kifejezetten idegesítő.
 
Valami zárszó gyanánt csak újra ismételni tudom magam, egy kellemes, de középszerű, egyszer nézhető, teljes lezáratlansága ellenére aránylag kerek sorozatról van szó, technikailag, filmes szempontból elsőrendű tálalásban. Ha valakinek van ráérős 5-6 órája, kellemes kikapcsolódásként bevállalható, szórakoztató és izgalmas sorozat.

 

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat tévé befejezés traveler cancel

A bejegyzés trackback címe:

https://ezismegvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr18529897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása